Φθηνά studios Πάρος
  • image
  • image
  • image
  • image
Λίγα λόγια για την Πάρο...
Η ιστορία της Πάρου
 
Η Πάρος κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, ήδη από την 5-4 χιλιετία εμφανίζονται αρχαίοι οικισμοί μεταξύ Πάρου-Αντιπάρου ενώ κατά την περίοδο του Κυκλαδικού πολιτισμού, 3200-2000 π.Χ., είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο. Κατά τους μινωικούς χρόνους-2000-1600 π.Χ.- συνέχισε να είναι εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο αφότου αποικήθηκε από τον Αλκαίο, ο οποίος έχτισε την πρώτη πόλη στην θέση της σημερινής Παροικιάς και ονόμασε το νησί Μινωίς. Σημάδια επίσης του Μυκηναικού πολιτισμού ανακαλύφθηκαν στο νησί δινοντάς μας πληροφορίες ότι η σπουδαιότητά του συνεχίστηκε και κατά τα έτη 1600-1100 π.Χ.

Κατά την Γεωμετρική περίοδο μία ομάδα Αρκάδων με αρχηγό τον Πάρο εγκαθίσταται στο νησί και του δίνει το όνομα του αρχηγού της. Λίγο αργότερα φθάνουν καινούργιοι άποικοι, οι Ίωνες. Η Πάρος εξελίσσεται σε μεγάλη ναυτική δύναμη και το εμπόριο του μαρμάρου φέρνει πλούτη στο νησί.

Κατά την Αρχαϊκή περίοδο οι Παριανοί ιδρύουν το 680 π.Χ. αποικία στην Θάσο και εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα χρυσού των θρακικών παραλίων. Δημιουργούνται στην Πάρο φημισμένα εργαστήρια γλυπτικής ενώ ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζει τον 7ο π.Χ. αιώνα και η ποίηση με κύριο εκπρόσωπο τον λυρικό ποιητή Αρχίλοχο.

Κατά την κλασσική περίοδο το νησί δέχεται τους Πέρσες, και ένα μεγάλο τμήμα του στρατού της ακολουθεί τον περσικό στόλο στις εκστρατείες εναντίον της Ελλάδας. Μετά την ήττα των Περσών (480 π.Χ.), ο αθηναϊκός στόλος με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή φτάνει στο νησί και υποχρεώνει την Πάρο να γίνει μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας. Την εποχή αυτή ζουν και δημιουργούν οι φημισμένοι Παριανοί γλύπτες Αγοράκριτος και Σκόπας. Η πόλη της Πάρου (στην θέση της σημερινής Παροικιάς) έχει την εποχή εκείνη 50.000 κατοίκους, θαυμάσια οικοδομήματα όπως ναούς, θέατρο και στάδιο. Με το τέλος της κλασικής περιόδου, η Πάρος γίνεται σύμμαχος των Μακεδόνων μέχρι τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Κατά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή μέχρι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί αποτελεί επαρχία του εκάστοτε κράτους ή κατακτητή-Φραγκοι, Ενετοί κλπ-ενώ από την νεότερη ιστορία η Πάρος παίρνει ενεργό μέρος στην ελληνική επανάσταση του 1821. Λόγω της θέσης της η Πάρος έπαιξε στρατηγικό ρόλο και κατά τον ΄Β παγκόσμιο πόλεμο. Από το 1960 μία νέα Πάρος προβάλει με κυριότερο μέσο ανλάπτυξης τον τουρισμό.

Αξιοθέατα στην Πάρο
 
Η Πάρος εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης επηρεάστηκε πολιτισμικά από τους κατακτητές αφήνοντας πίσω τους ξεχωριστά οικοδομήματα ενώ τόσο οι εμπορικές όσο και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες κατά την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έδωσαν στο νησί λαμπρά δείγματα πολιτισμού. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μοναδικά κτίσματα και περιοχές όπως :

- Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτείας από την εποχή της πρώτης εγκατάστασης (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι σήμερα.

- Η κοιλάδα των Πεταλουδών, μία περιοχή που έχει τρεχούμενα νερά και οργιαστική βλάστηση, αποτελεί ιδανικό τόπο διαβίωσης για εκατοντάδες πεταλούδες που μετακινούνται εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες.

- Το ιερό στολίδι της Πάρου είναι ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της ελληνικής γης. Βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της πόλης της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι. Μέσα από τους θρύλους του βυζαντίου ξεκινά η ιστορία της Εκατονταπυλιανής που πρέπει να οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα.

Προσφορές

Επικοινωνία

Παροικία Πάρος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κιν: 6986160716
Τηλ: +30 (22840) 23033
Fax: +30 (22840) 23033